„Udno Sandžaka, na padinama Mokre Gore i Rogozne, iznad Kosova, petnaest kilometara više Mitrovice, uz Ibar pa do Ribarića, prostire se brdovita, gorštačka župa ili nahija Kolašin. Njegova severna granica ide bilom Rogozne, a krajnja mu je južna tačka na brdu više Rudnika u srezu Dreničkom. Svojim gornjim tokom protiče kroz njega reka Ibar.“

Grigorije Božović (1880-1945), pripovedač

 

Ibarski ili Stari Kolašin predstavlja oblast koja se prostire uz reku Ibar na severu Kosova i Metohije i na jugu Raške oblasti, između Rogozne na severu i Mokre Gore na jugu, odnosno Ribarićke klisure na zapadu i sela Čabra na istoku. Ova oblast najvećim delom obuhvata administrativnu teritoriju opštine Zubin Potok, ali takođe i delove opštine Tutin na obroncima planine Mokre gore, kao i delove opštine Novi Pazar na planini Rogozna. Narod ovog kraja najčešće sebe naziva „Kolašincima“.

 

Ibarski Kolašin je poznat po prelepom jezeru Gazivode koje je nastalo pregrađivanjem reke Ibar 1977. godine, planini Mokra gora koju je istoričar Jovan Cvijić nazvao Lepotica Balkana, ali i po turističkoj atrakciji „Via Ferrata Berim“, mnogobrojnim manastirima i drugim znamenitostima.