VIA FERRATA BERIM

 

BERIM je reč persijskog porekla i znaci „IDEMO!“. Ne samo svojom lepotom i grandioznošću već i svojim imenom, Berim vas poziva da se oprobate u via ferrata avanturi koja će vam promeniti poglede na svet, izazvati neopisivu radost i osećaj pobede kakav do sad niste doživeli. Ukoliko ste ljubitelj planinarenja, do ovog vrha možete doći obeleženom planinarskom stazom iz tri pravca, sa severa, zapada i juga.

 

Sa Berima (1731mnv) pruža se veličanstven pogled na vrhove Kopaonika, Rogozne, Hajle, Prokletija i Šare, kao i na živopisne krajolike Ibarskog Kolašina. Ukoliko vas vremenske prilike počaste moći ćete uživati i u pogledu na kosovsku dolinu od Kosovske Mitrovice do Prištine, kao i na Ljuboten na Šar Planini.

 

VIA FERRATA (italijanska reč koja se prevodi kao „čelični put“) predstavlja adrenalinsku turističku atrakciju koja se sastoji od čeličnih pomagala (sajli i penjalica) kojima se omogućava bezbedno penjanje na vertikalnim stenama. Ova vrsta turističkih proizvoda je karakteristična za Alpe, pre svega za Dolomite, ali poslednjih godina postoji trend izgradnje Via Ferrata širom sveta. Via Ferrata Berim je jedna od prvih takvih atrakcija izgrađenih u ovom delu Evrope.

 

VIA FERRATA BERIM je izgrađena na piramidalnoj steni Berim na krajnjem istočnom delu planine Mokra gora, u Ibarskom Kolašinu. Nalazi se na 27km udaljenosti (1h vožnje) od Zubinog Potoka, asfaltnim putem koji vodi preko brane Gazivode do sela Kovače a zatim makadamskim putem do Previje i dalje do podnožja Berima. U blizini početka Via Ferrate Berim nalazi se planinarski dom gde ćete namestiti opremu i zahvatiti vodu. Tokom 2022. godine očekuje se da planinarski dom primi prve posetioce na smeštaju.

 

Via Ferrata Berim predstavlja jednu od najdužih i najatraktivnijih via ferrata na svetu, ukupne dužine oko 4km. Visinska razlika između početne i krajnje tačke iznosi 520m. Na početku uspona (1210mnv) sačekaće vas impozantno vertikalno penjanje do pećine na čijoj ivici se nalazi klupa za odmor. Nakon pećine spiralnim penjanjem izlazite do prvog vrha, odakle nastavljate vertikalom do horizontalne deonice na kojoj ćete „visiti“ nad ambisom od par stotina metara. Penjanje se nastavlja do prvog visećeg mosta dužine 70 metara koji ćete preći hodom po metalnim stopama. Nakon mosta vreme je za odmor na letnjikovcu u prelepom ambijentu proplanka ušuškanog među grandioznim stenama. U blizini letnjikovca se nalazi džinovska adrenalinska ljuljaška, ali za tu avanturu potrebno je izdvojiti poseban dan.

 

Nakon letnjikovca nastavlja se vertikalno penjanje do trećeg vrha gde se nalaze dva viseća mosta, prvi dužine 27m koji spaja dve susedne litice a drugi predstavlja hod po žici dužine 9m. I kada ste mislili da je avanturi kraj, kao šlag na torti sačekaće vas kosi most dužine 50m, avanturistička poslastica koju ćete pamtiti celog života.

 

Nakon prelaska ovog mosta staza grebenom vodi do vrha Berima (1731mnv), jednog od najlepših na planini Mokra gora, sa kog se pruža prelep pogled na Ibarski Kolašin, vrhove Kopaonika, Rogozne, Šare, Prokletija i Hajle. Silazak sa Via Ferrate Berim je lagana planinarska staza koja vodi do početne tačke ove pustolovine.

 

Boravak na Via Ferrati Berim je celodnevna avantura. Penjanje u proseku traje nešto više od 5h, a za silazak sa vrha potrebno je izdvojiti dodatnih sat vremena. Takođe treba izdvojiti oko sat vremena za postavljanje neophodne opreme i za neophodnu obuku.

 

NAPOMENA: nije neophodno prethodno iskustvo za penjanje na Via Ferrati Berim, ali je preporučljivo da budete fizički spremni za kretanje uz stepenice. Pre polaska na Via Ferratu Berim potrebno upoznati vodiča o vašem psihofizičkom i zdravstvenom stanju

VIA FERRATA

 

 

Penjanje na Via Ferrati Berim se naplaćuje. Cena  penjanja, po osobi iznosi 50 EUR

 

U cenu je uračunata profesionalna oprema, prevoz od Zubinog Potoka do Via Ferrate i nazad i profesionalni vodič.

SMEŠTAJ U HOTELU

 

Smeštaj je moguće organizovati u hotelima u Zubinom Potoku u 1/1 i 1/2 sobama.

Smeštaj je na bazi noćenja/noćenja sa doručkom.

 

Cena smeštaja po osobi kreće se u rasponu od 13 EUR do 20 EUR

SMEŠTAJ U STUDENTSKOM DOMU

Smeštaj je moguće organizovati i u studentskom domu u Zubinom Potoku, u višekrevetnim sobama.

 

Cena smeštaja po osobi je 600 RSD – uključuje samo noćenje

 

 

Legenda

Kamp Berim

Pećina

Vidikovac

Mesto za odmor

Dolazak na Via Ferratu Berim možete zakazati putem telefona +381 (0)65 TO BERIM (ili +381 (0)65 86 23 746), putem mejla office@outdoor-in.org ili putem direktnih poruka na našim profilima na Facebook ili Instagramu. Imajući u vidu da je odlazak na Via Ferrati Berim celodnevna avantura, ukoliko niste iz okolnih sredina potrebno je doći veče pre penjanja. Naša preporuka je da ostanete i veče nakon penjanja jer ćete biti umorni za bezbednu vožnju do kuće. Javite nam se ukoliko vam je potreban smeštaj kako bismo vam napravili rezervaciju u nekom od lokalnih hotela u Zubinom Potoku.

Na Via Ferrati Berim penje se uz pomoć vodiča Outdoor In-a, u grupama od najmanje pet osoba. Otuda je potrebno najaviti dolazak najmanje sedam dana unapred, dok je konačna potvrda potrebna tri dana pred dolazak (zbog vremenskih uslova nekada nije moguće organizovati penjanje pa je moguće doći do pomeranja termina penjanja). Ukoliko dolazite u grupi od 5+ osoba, moguće je organizovati penjanje u posebnom terminu shodno vašim željama. Najstrože je zabranjeno penjanje bez znanja Outdoor In-a i bez pratnje naših vodiča.

Sezona penjanja na Via Ferrati Berim počinje 01. maja i traje do kraja oktobra, odnosno i duže ukoliko vremenski uslovi to dozvole. Usled surovih planinskih uslova penjanje u zimskom periodu trenutno nije moguće, ali će se verovatno promeniti situacija izgradnjom planinarskog doma kada očekujemo produžetak sezone na celu godinu.

Glavni moto na Via Ferrati Berim glasi „Bezbednost na prvom mestu!“ čime je sve podređeno bezbednosti gostiju. U skladu sa ovim pravilom izradili smo jasne procedure koje uključuju proveru ispravnosti i sigurnosti instalacija, primenu jasnih pravila ponašanja gostiju i vodiča na Via Ferrati Berim, skladištenje i održavanje penjačke i spasilačke opreme, kontinuiranu obuku vodiča i spasioca, izradu planova za evakuaciju u slučaju neželjenih situacija, kao i praćenje rizika od eksternih pretnji (vremenske nepogode, prisustvo agresivnih životinja, i sl.).

Penjanje na Via Ferrati Berim moguće je samo onda kada vremenske prilike dozvoljavanju bezbedno kretanje. Otuda nije moguće penjanje po kišovitom danu (osim ukoliko je u pitanju lagana i kratkotrajna kiša). U slučaju jakih pljuskova i grmljavine penjanje se odlaže. Tokom penjanja vodič procenjuje vremenske uslove i donosi odluku da li može da se uspešno završi akcija ili je potrebno obustaviti kretanje i bezbedno spustiti posetioce do kampa.

Na Via Ferrati Berim mogu da penju osobe starije od od 16 godina, s tim što za maloletna lica neophodna je saglasnost roditelja ili staratelja. Standardna oprema za penjanje ograničava težinu penjača sa opremom i rancem ne na 120 kg, mada smo obezbedili adekvatnu opremu i za „teškaše“ koji sa opremom imaju do 140kg.

Pre početka penjanja neophodno je potpisati izjavu o odricanju od odgovornosti (u slučaju maloletnih osoba izjavu potpisuju roditelji ili staratelji). Nezavisno od toga da li imate (ili nemate) iskustva, Outdoor In vodiči će vas upoznati sa korišćenjem opreme i uputiti u tehnike penjanja. Takođe će vas uputiti sa svim izazovima sa kojima ćete se sresti tokom penjanja, kao i sa pravilima ponašanja na Via Ferrati Berim. Cilj ovih aktivnosti je da dobijete sve neophodne informacije kako bi bezbedno i uspešno završili uspon na Berim.

Garderoba treba da bude takva da omogućava komotno kretanje. Preporučljivo je nositi pantalone planinarenje/penjanje, trenerku ili sportske helanke. Nije dozvoljeno koristiti farmerke ili kratke pantalone. Preporučljivo je obući se slojevito, majicu kratkih i dugih rukava, kao i jaknu koja štiti od vetra ili kiše. U slučaju penjanja tokom hladnih dana, potrebno je poneti adekvatnu perjanu jaknu ili prsluk. U rancu je potrebno poneti rezervnu majicu (najmanje jednu) i duksericu. Obuća treba biti sa tvrđim đonom, preporučljivo je da bude polu duboka ili duboka planinarska cipela, mada može proći i tvrđa patika ili zimska (timberlend) čizma. Nije dozvoljeno koristi patike sa ravnim đonom kao što su starke, patike za sportove u zatvorenom prostoru ili patike za trčanje. Pored rezervne garderobe, u rancu je neophodno imati najmanje 1,5 l (u letnjim danima 2l) vode koju možete zahvatiti na kampu neposredno pre početka uspona, hranu (preporuka je lagani sendvič, koštunjavo voće, crna čokolada i proteinske pločice), prvu pomoć za ličnu upotrebu, pištaljku, baterijsku lampu (najbolje čeonu lampu), toalet papir, bočicu alkohola i upaljač/šibicu.

Svu opremu neophodnu opremu za penjanje dobićete od vodiča neposredno pre penjanja. Ukoliko imate vašu ličnu opremu vodič će proveriti njeno stanje i odlučiti da li je možete koristiti, ili ćete dobiti Outdoor In opremu. Outdoor In koristi profesionalnu opremu renomiranih proizvođača čije se stanje redovno proverava i koja se održava u skladu sa propisanim standardima. Oprema se sastoji od kacige, pojasa za penjanje, specijalizovanog seta sa amortizerom i gurtnama koji se koristi za penjanje na via ferrati, dodatnog karabinera sa ili bez gurtne i rukavica. Pored opreme koju zadužujete, vodič sa sobom nosi neophodnu opremu za spasavanje i pružanje prve pomoći.

Na Via Ferrati Berim postoje dva izlaza kojima je moguće napustiti penjanje bilo na sopstveni zahtev ili usled prekida akcije. Na pola penjanja vodič donosi odluku da li postoje uslovi da se uspešno završi uspon ili je neophodno bezbedno spustiti grupu drugim izlazom do kampa. Usled kršenja discipline ili dovođenja ostatka grupe u opasnost, vodič ima pravo da isključi učesnika grupe sa daljeg uspona i uputi ga do kampa korišćenjem izlaznih staza.

Osećaj težine uspona zavisi od subjektivnog osećaja straha od visine i mentalne snage svakog gosta pojedinačno. Via Ferrata Berim je turistička atrakcija napravljena na način da omogućava bezbedno kretanje kako iskusnim penjačima tako i početnicima. Otuda je penjanje prilično pojednostavljeno jer se koriste metalna gazišta. Sa druge strane, u pitanju je jedna od najdužih via ferrata na svetu, samim tim penjanje dugo traje pa je neophodno imati dovoljno snage za uspešan završetak takvog uspona. Potrebno je praviti česte pauze, uživati u pogledu i prirodnim lepotama i slušati instrukcije vodiča u svakom trenutku procenjuju stanje i mogućnosti gostiju. Prema međunarodnoj klasifikaciji, prosečna težina Via Ferrate Berim je ocenjena ocenom D-teška.

Penjanje na Via Ferrati Berim u proseku traje između 5 i 6 sati. Pre penjanja potrebno je namestiti i isprobati opremu (oko 1h 30min). Nakon uspona obično se pravi pauza na vrhu (oko 30-45min), nakon toga spušta se planinarskom stazom do početne tačke tj. do kampa Berim (oko 1h). Kada se uračuna i prevoz od Zubinog Potoka i nazad, u pitanju je turistički aranžman koji traje između 10 i 12h.

Zubin Potok se nalazi na jadranskoj magistrali, 20km zapadno od Kosovske Mitrovice. Iz Beograda ili Novog Sada najlakše se dolazi autoputem Miloš Veliki do Preljine, zatim ibarskom magistralom do Kraljeva i Raške, dalje do Novog Pazara i raskršća u Ribariću gde je potrebno skrenuti levo ka Zubinom Potoku. U proseku, iz Beograda se stiže za manje od 5h vožnje. Iz Niša se najbrže stiže putem preko Prokuplja, Kuršumlije i Merdara, zatim preko Podujeva do Kosovske Mitrovice i dalje prema Zubinom Potoku. U proseku, potrebno je oko 2h i 30min od Niša do Zubinog Potoka. Iz Podgorice se nabrže stiže jadranskom magistralom preko Kolašina, Berana, Rožaja i Ribarića. Potrebno je oko 4h vožnje od Podgorice do Zubinog Potoka. Iz Skopja najbrže se stiže autoputem preko Uroševca i Prištine, zatim preko Kosovske Mitrovice do Zubinog Potoka, zašta je potrebno izdvojiti nešto malo više od 2h. Iz Prištine do Zubinog Potoka se stiže preko Vučitrna i Kosovske Mitrovice, oko sat vremena vožnje. Najbliži aerodrom je u Prištini (udaljen oko sat vremena vožnje), zatim u Kraljevu (2h udaljenosti), Nišu (2h 30h), Podgorici (4h) i Beogradu (5h).

Ukoliko ste građanin Srbije, na Kosovu možete ući isključivo sa ličnom kartom (nikako pasoš!). Građanima Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije ili zemalja članica EU potrebna je lična karta ili pasoš. Građanima Bosne i Hercegovine potrebna je viza za ulazak na Kosovo. Ukoliko dolazite automobilom potrebna je saobraćajna i vozačka dozvola. Vozači automobila sa registarskim oznakama gradova iz Srbije biće zamoljeni da stave nalepnice preko nacionalnih simbola na tablicama. Nalepnice ćete dobiti na prelazima. Vodite računa o ograničenjima brzine u saobraćaju kako ne biste došli u neprijatnu situaciju plaćanja kazni. Pre dolaska pozovite nas kako bismo vas upoznali sa trenutnim režimom ulaska na Kosovo u odnosu na mere sprečavanja pandemije COVID19.

Ibarski Kolašin je mirna sredina, izuzetno gostoprimljiva prema turistima i u kojoj nema bezbednosnih pretnji, naročito ne na turističkim destinacijama kao što je Via Ferrata Berim. Outdoor In permanentno prati političku i bezbednosnu situaciju na Kosovu i procenjuje rizike po turiste i posetioce, i u skladu sa situacijom planira svoje aktivnosti. Pozovite nas ukoliko imate bilo kakvih pitanja u odnosu na bezbednosne pretnje.

Zvanična valuta na Kosovu je evro ali u sredinama sa srpskom većinom, kao što je Ibarski Kolašin, račune možete plaćati podjednako evrima i dinarima.

Prilikom korišćenja mobilnih telefona na Kosovu nećete plaćati roming. Ukoliko imate SIM karticu operatera Yettel ili A1 iz Srbije, potrebno je manuelno prebaciti mrežu na operatera MTS. Imajte u vidu da je mreža MTS operatora dostupna u Ibarskom Kolašinu ali ne i u mnogim drugim delovima Kosova. Zvanična valuta na Kosovu je evro ali u sredinama sa srpskom većinom, kao što je Ibarski Kolašin, račune možete plaćati podjednako evrima i dinarima.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.