Jelena Anžujska: Od Francuske do Ibarskog Kolašina

Ibarski Kolašin kao predeo od izuzetnih prirodnih lepota obiluje i bogatom istorijom. U Ibarskom Kolašinu je svoje dvore imala i čuvena Jelena Anžujska, srpska kraljica, žena kralja Stefana Uroša I.

Stefan Uroš I je zbog ljubavi prema svojoj francuskoj princezi Jeleni zasadio ibarsku dolinu prelepim, mirišljavim jorgovanima, a Jelena je opčinjena lepotom Ibarskog Koalšina, u mestu Brnjak, podigla svoje dvore i tu je osnovala i prvu školu za žene na prostoru Balkana.
Jelena je poslednje dane svoga života provela upravo u Ibarkom Kolašinu.

“Jelena Anžujska je rodjena 1236. godine. Iako njeno poreklo nije u potpunosti istraženo veruje se da je potomkinja ugledne francuske porodice. U Srbiju dolazi kako bi sklopila brak sa kraljem Stefanom Urošem I, koji je toliko bio opčinjen njenom lepotom da je  naredio da se u njenu čast od sedišta Srpske arhiepiskopije u Žiči do državne prestonice u Rasu zasade jorgovani. Navedeno predanje je usmenog porekla i nema uporišta u istorijskim izvorima, ali se ono održalo do današnjih dana a ovaj deo ibarske doline se i dalje popularno zove Dolina jorgovana.”

Predivnu priču o ovoj izuzetnoj ženi i vladarki pročitajte na linku:

http://crnobelisvet.com/jelena-anzujska-od-francuske-do-ibarskog-kolasina/