Berim-Idemo!

„Berim“ je reč persijskog porekla i označava glagol koji u svom najpravilnijem obliku znači „idemo“. Nije nam poznato otkud ovaj persijski toponim u srcu Evrope ali znamo da nas Berim uvek doziva da ga posetimo i uživamo u njegovim lepotama.

Berim je stena na krajnjem istočnom delu planine Mokra gora, u istorijskoj oblasti Ibarski Kolašin poznatoj po administrativnim sedištu Zubin Potok. Berim je u stvari grupa piramidalnih stena koje se međusobno povezuju kao toblerone, ili lego kockice, stvarajući između njih duboke kuloare i jaruge često ispunjene siparom. Među njima se izdvajaju četiri celine, koje predstavljaju zasebne sektore na trasi kojom prolazi Via Ferrata Berim.

Izgradnja Via Ferrate Berim počela je 2015. godine u okviru „Outdoor In“ inicijative za razvoj turizma u Ibarskom Kolašinu, sa ciljem kreiranja atraktivnog turističkog proizvoda koji bi privukao pažnju zaljubljenika u adrenalinske sadržaje koji se nalaze u prirodnim okruženjima. Iako je Berim stena visine 510m, od samog početka imali smo ideju da napravimo via feratu od podnožja do vrha i na taj način stvorimo celodnevni turistički proizvod. Tokom 2018. godine uspeli smo da završimo trasu do vrha Berima. Međutim, usled incidenta koji se desio krajem te godine shvatili smo da je neophodno da izmestimo deo trase kako bi via ferata bila bezbednija za posetioce, a takođe smo želeli da uradimo još niz pratećih sadržaja koje bi unapredile kvalitet doživljaja na ovoj atrakciji.

COVID19 godina je u startu krenula prilično loše, i to ne samo zbog epidemiološke sezone već i zbog krađe 250m sigurnosne sajle na pristupnim i izlaznim deonicama Via Ferrate Berim. Iako smo ovaj vandalski čin doživeli prilično emotivno, brzo smo uspeli da saniramo štetu i osposobimo via feratu za bezbedno penjanje. Međutim, epidemiološka situacija je tokom čitave godine bila prilično komplikovana da smo odličili da uopšte ne otvaramo sezonu. Ali, uvek je lakše reći nego učiniti. Tokom kasnog leta situacija sa COVID19 se malo popravila pa smo uspeli da realizujemo nekoliko penjanja za naše najvernije goste, ali i za one najupornije, koji su toliko insistirali da dođu na Berim da nismo mogli naći načina da ih ubedimo da ne dolaze.

Tokom ove godine uradili smo i nekoliko emisija i video spotova, među kojima je najzapaženija epizoda serijala „Izazovi avanturu“ sjajnog Radovana Kovača i njegove specijalne gošće, glumice Jelene Đukić. Njihova avantura na Via Ferrati Berim trenutno ima preko 100,000 pregleda na Youtube kanalu, što nas posebno raduje jer na najbolji način popularizuje ne samo Berim već i sam koncept via ferata.

Ova godina će ipak ostati upamćena po značajnim radovima na izgradnji adrenalinsko-turističkog kompleksa Via Ferrata Berim. Namerno je iskorišćena reč „kompleks“ jer nisu svi radovi vezani isključivo za trasu via ferate već i za niz pratećih sadržaja koji unapređuju kvalitet ponude ove turističke lokacije. Naime, uz pomoć sredstava koje je obezbedila opština Zubin Potok preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju uspeli smo da izgradimo dva nova viseća mosta na Via Ferrati Berim i vertikalnu deonicu kojom se zaobilazi opasniji deo na postojećoj trasi. Zatim smo uradili deset visećih klupa i četiri ležaljke, letnjikovac, ljuljašku i obezbeđenu izlaznu stazu. U međuvremenu smo nabavili novu opremu za posetioce via ferate i svu neophodnu opremu za spasavanje. Ali, krenimo redom.

Prvi viseći most je dužine preko 80m i nalazi se u samom srcu Berima. U pitanju je 5-sajlni most sa gazištima u obliku stopala brendiranih natpisom „BERIM“. Na mostu se nalaze metalna ojačanja koja spajaju gornju i donju zonu, čime se znatno dobija na njegovoj stabilnosti. Konfiguracija terena je takva da most kreće sa dela stene koja je oko 50m iznad jaruge a završava se na suprotnoj strani, na oko 5m iznad zemlje. Imajući u vidu da se most nalazi iznad jaruge, u tom delu nema jakog vetra pa samim tim prelazak preko mosta je jednostavniji nego na drugim mostovima. Sa mosta se pruža pogled na ljuljašku koja se nalazi nešto malo niže u jaruzi. Nakon prelaska mosta dolazi se do letnjikovca.

Letnjikovac

Letnjikovac je verovatno jedna od najluđih (i najskupljih) stvari koje smo napravili na Via Ferrati Berim. U pitanju je otvorena drvena konstrukcija dimenzija 7x3m, pokrivena tegolom i ograđena drvenom ogradom. Na iznošenju materijala učestvovalo je 20 momaka koji su u izuzetno kompleksnim uslovima radili nešto više od 10 dana.

Na letnjikovcu se nalazi sto sa dve klupe dužine 4m, gde komotno može da sedne 16 osoba. Predviđen je kao mesto za odmor, ručak ali i izletište jer se do njega može doći obezbeđenom planinarskom stazom uz jarugu. Letnjikovac će takođe služiti kao sklonište od kiše. Naredne sezone na ovoj lokaciji planiramo da organizujemo kampovanje, letnje žurke i žive svirke na otvorenom.

U blizini letnjikovca nalazi se poljski toalet, nešto malo dalje je Sanjina klupa sa drvenim ležaljkama, a tu je i ljuljaška koja predstavlja posebni turistički proizvod.

Tokom izgradnje letnjikovca radnici su imali bliski susret sa medvedom koji ih je podsetio ko je domaćin a ko gost na Berimu.

Za one koji ne žele preći most do Sanjine klupe ili letnjikovca mogu doći starom trasom. Do mosta se takođe može doći uz jarugu, obezbeđenom planinarskom stazom koju smo takođe napravili ove jeseni, a koja će služiti i kao izlaz za slučaj opasnosti ili za slučaj odustajanja od daljeg penjanja zbog nepovoljnih vremenskih uslova ili straha.

Nakon odmora na letnjikovcu posetioci imaju mogućnost da nastave starom trasom uz kuloar ili novom vertikalom severnom stranom Berima. Ove dve trase spajaju se pri izlasku na greben treće stene. Važno je napomenuti da starom trasom nije bezbedno da se kreću grupe veće od 5 osoba.

Nakon izlaska na treću stenu trasa via ferate nastavlja preko dva postojeća mosta izgrađena 2018. godine. Prvi most je dužine 27m, a drugi 9m. Za razliku od drugih mostova, ova dva se ne mogu zaobići, moraju se preći kako bi se izašlo do vrha. Kako bi se dobilo na stabilnosti, na prvom mostu ove godine uradili smo dodatna ojačanja između gornje i donje zone mosta. Ovde su često jaki udari vetra, što predstavlja izazov prilikom prelaska prvog mosta. Na drugom mostu se hoda po sajli ali on je stabilan bez obzira na vremenske prilike. Pre i nakon ovih mostova montirali smo metalne klupe kako bi posetioci mogli bezbedno da uživaju u pogledu na prelazak mostova svojih saputnika. Na početku sledeće sezone, na ovoj lokaciji biće montirane i dve drvene ležaljke.

Nakon prelaska ovih mostova staza se otvara do poslednjeg, četvrtog mosta. U pitanju je 4-sajlni most dužine oko 60m iznad jaruge na južnoj strani Berima, napravljen pod uglom od oko 65-70 stepeni. Iako je jednostavno kretanje na njemu jer podseća na merdevine, ovaj most predstavlja poseban izazov zbog ljuljanja i bočnog vetra. Gazišta su napravljena od metalnih pocinkovanih cevi razmaka 30cm a donja i gornja zona su povezane svakih 3m čime je most dobio na stabilnosti. Međutim, poprečni držači sajli zahtevaju rad sa karabinerima, što nije tako jednostavno usled ljuljanja mosta. Oni koji ne žele da se upuste u avanturu prelaska ovog mosta imaju mogućnost da starom grebenskom trasom dođu do klupe ispod poslednje vertikale, gde će sačekati ostatak ekipe koja dolazi mostom.

Završetak via ferate ide trasom koja je izgrađena 2018. godine, poslednjom vertikalom od 20 metara a zatim grebenom do samog vrha Berima. Za prelazak cele staze Via Ferrate Berim potrebno je oko 5-6h, a težina je ocenjena ocenom C/D.

Ljuljaška

Ljuljaška je novi turistički proizvod u adrenalinsko-turističkom kompleksu „Via Ferrata Berim“ koji se nalazi u samom središtu Berima u blizini letnjikovca i Sanjine klupe. U pitanju je 30m dugačka ljuljaška kojom će se ljuljati dužinom jaruge. Ova atrakcija počeće sa radom sledeće godine, i neće biti deo penjanja na via ferati već će predstavljati atrakciju za koju je potrebno izdvojiti poseban dan.

Bez imalo skromnosti tvrdimo da je Via Ferrata Berim najbolja via ferata na svetu. Naravno da smo svesni da postoje via ferate koje su zahtevnije, atraktivnije u nekom svom delu, da se nalaze u „lepšem“ prirodnom okruženju (lepota je uvek u oku posmatrača), da su infrastrukturno pristupačnije ili da su zanimljivije po nekim drugim partikularnim kriterijumima. Naš argument je da Via Ferrata Berim kao jedna od najdužih (4km duga staza) nudi toliki varijetet sadržaja na jednom mestu sa kojim se ne može pohvaliti ni jedna druga via ferata na svetu, naročito ne one koje se nalaze na ispod 2000mnv.

Na Via Ferrati Berim počećete avanturu sa vertikalom od 80m, nakon toga penjete kroz pećinu – vertikalni tunel od 30m, zatim se smenjuju vertikale i traverze od kojih zastaje dah dok ne izađete na drugi vrh. Sa drugog vrha otpenjavate do prvog visećeg mosta, a nakon njegovog prelaska uživate u letnjikovcu skrivenom na proplanku između stena, ili na drvenoj ležaljci gledajući kako se neki čudni ljudi ljuljaju i vrište do iznemoglosti. Nakon toga penjete još jednu vertikalu od 80m, zatim grebenom do trećeg vrha gde vas čekaju još dva viseća mosta. Ako ste tu pomislili da je kraj, čeka vas još jedan most, onaj najstrašniji, gde kosom putanjom osvajate prostor do podnožja četvrte stene. Posle kratkog odmora na metalnoj klupi nastavljate poslednjom vertikalom i grebenom izlazite na vrh Berima.

A Berim je takav vrh da nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Sa njega se vidi sve, Kopaonik i cela Rogozna, kosovska dolina od Mitrovice do Prištine, Hajla, Ahmica, ali i Prokletije sa Đeravicom. Ako odluči da vas posebno počasti, videćete i Ljuboten. Možda je najvažnije ono što nećete videti već što ćete spoznati u sebi – osećaj pobede nad samim sobom, nad sopstvenim strahovima i surovom prirodom. I to je ono što će vam najviše okupirati misli i izazvati osmeh na licu dok se polako spuštate šumskim putem do polazne tačke. Taj osmeh će ostati na licu danima, nedeljama, nekada i mesecima, dozivaće vas nazad na Berim jer jednom ko ga je posetio, uvek mu se rado vratio.

„Berim“ je reč persijskog porekla koja znači „idemo“. Za Outdoor In ova reč znači „čekamo vas“. Nova sezona počinje 1. maja 2021. godine. Spremite se za avanturu! BERIM!

BERIM SESSIONS: Marko Louis

BERIM SESSIONS je novi brend Outdoor In-a, koji predstavlja sistem koncerata na otvorenom sa ciljem promocije dobre muzike, prirodnih lepota i turističkih proizvoda Ibarskog Kolašina. Prvi koncert smo organizovali na Berimu sa fantastičnim Markom Louisom, a događaj će biti premijerno emitovan na našem YouTube kanalu na Međunarodni dan planina, 11. decembra 2020. godine u 20h.

 

Tekst je pisao Dragiša Mijačić i isti je objavljen u časopisu “Planinarski glasnik”